Χαμοφάσουλα


Τα Χαμοφάσουλα είναι μιά ντόπια ποικιλία που ευδοκιμεί στα εδάφη τηςκοιλάδας Μαντουδίου σε ένα προστατευόμενο οικοσύστημα  απαράμιλλου κάλους σε χλωρίδα και πανίδα με άφθονα νερά και έδαφος πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο,που σε συνάρτηση με το μικροκλίμα της περιοχής δίνουν μια ξεχωριστή γεύση  και μια ιδιαίτερη νοστιμιά.

Σε μέγεθος είναι μέτριο φασόλι και ξεχωρίζει για την ελαφρά ωχράδα του λόγω της μεγάλης ποσότητας αντιοξειδωτικών ουσιών και κυρίως φλαβονοειδών  που βρίσκονται στο εξωτερικό τους περίβλημα και επηρεάζουν το χρώμα τους.

alt

Για τους περισσότερους αποτελεί ιδιαίτερη  διατροφική ανάγκη τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα γιά τις ουσίες αντιγήρανσης που περιέχουν.

Τα Χαμοφάσουλα έχουν εξαιρετική θρεπτική αξία, καθώς

είναι πλούσια σε πρωτεΐνη,αδιάλυτες

και κυρίως διαλυτές φυτικές ίνες, φολικό οξύ, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο.

Παράλληλα, είναι χορταστική διατροφική επιλογή, χωρίς να προσδίδει πολλές θερμίδες.

Το φλούδι  τους είναι πολύ λεπτό ως ανεπαίσθητο

Οπτικά φέρουν μικρό βαθούλωμα στο πλάι.

Καλλιεργούνται  παραδοσιακά και πωλούνται συσκευασμένα με την εγγύηση της AGROMANT.gr

Στή Κουζίνα για τη καλύτερη Φασολάδα:

Βάζουμε απο το βράδυ τα χαμοφάσουλα στο νερό.

Την αλλη μέρα στη πρώτη βράση τα ξαφρίζουμε

και ρίχνουμε  ψιλοκομένο κρεμυδάκι.

Δέκα λεπτά πριν το βράσιμο ρίχνουμε σέλινο ,καρότο,ντομάτα,αλάτι,πιπέρι

Μόλις βράσουν ρίχνουμε το λάδι και σερβίρουμε.

Αν τα θέλουμε χυλωμένα τα αφήνουμε λιγο περισότερο.

Καλή σας όρεξη